PERTARUHAN CINTA bab 11

YUYU SEGERA MENAMPAR PIPINYA.Apa yang aku merepek ni?Cinta?Aku suka dia?Ah,mengaruttt!!Kenapa aku nak suka dia?Kenapa nak berdebar sakan bila fikir dia?Cinta?Argh,nonsense!Out of sense!Aku mesti dah tak betul ni!

Dia mengetuk-ngetuk sakan kepalanya.Aku dah gila agaknya!Aku dah gila ni!Tak mungkin lah nak terjatuh dekat mamat macam dia tu!

Dah lah suka tekan lif masuk sendiri!Bajet handsome!Kaki playboy!Kerja asyik nak be.....

Ponnnnnnnnnnnnnnnnnn......

Yuyu tersedar.Termati kutukan bagai nak rak terhadap Furqan.Dia mendongkol geram.Saper lagi yang nak pon pon tengah-tengah siang ni?Dah lah bingit!!Buat sakit otak aku aje!!Aishhh...

Toleh saja belakang,Yuyu ternganga.

Krik-krik....

Abang sepupu yang tinggi macam pokok ru discan dari atas ke bawah.Dari bawah ke atas.Dah macam printer dekat ofis.Terlopong kemain melihat perwatakannya.Mana taknya,dia antara putera yang sangat menjaga penampilan semasa di zaman MTA sampai menduduki ranking top 3 putera paling hot dan segak.Sekarang....ek!!

Fakri menjuihkan bibir.Dia meraup rambut panjang paras bahunya itu."Kau tak payahlah ternganga tu.Kang free je tertelan lalat dek melihat ketampanan aku ni..",dia mengangkat hidung tinggi.

Yuyu segera menutup kembali mulutnya."Ingat orang gila kelas atasan mana tadi?Cehh..sumbat jari ke hidung,korek sendirila bro.Macam handsome sangat aje",sindirnya pedas lalu berpusing ke belakang.Sambung jalan lebih bagus dari layan dia.

Fakri mengetap gigi.Buku lima digenggam erat.Heiii...Dia boleh kata aku orang gila...?Orang-gi-la?!!!Oh hoi!!Memang nak kena budak ni!!

"Woiii!!!Senget punya ikan Yu!!!Kau meh sini!Aku nak ajar kau cukup-cukup!!!",dia berlari mendapatkan Yuyu yang jalan berlenggang kangkung di depan.Dengar saja suaranya bertempik,laju saja Yuyu buka langkah seribu.Berlari macam tak cukup tanah.

"KENAPA KAU CARI AKU SEBENARNYA?",dia menyoal kerana memang tidak relevan sekiranya Fakri hanya nak jumpa kerana mahu say hi-hi saja.Mesti ada benda lain.Bukan dia tidak ingat bahawa Fakri tu adalah polis MTA nya dahulu.Sekarang ni up sedikit.Detektif  Fakri.Siap bawa kertas lagi.Nak tulis kesalahan aku ke hapa?

Fakri tenang menyedut air fresh avocado gelas besar.Tinggal separuh.Belum mula perbualan lagi dah
setengah.Agaknya kalau baru suku jalan,dah habis satu gelas gedabak tu!

Usai minum,wajah Yuyu ditatap dalam.Sepasang mata hazel yang berjaya memukau sahabatnya turut ditenungnya.Tenung bagai nak tembus.Yuyu jadi tak betul.Agak tersipu apabila ditenung sedemikian oleh kaum lelaki.Selamat bukan orang asing.Abang sepupu sendiri juga.

"Kalau Zeq tenung kau macam ni,apa kau buat?"

Yuyu tersentak.

"Dia tenung dalam-dalam..macam nak tembus masuk dalam anak mata kau...apa yang kau rasa?"

Terpana.

"Dia tak lepas dari tengok kau...Dia nak tengok..dan tengok.....",wajah Fakri semakin lama semakin dekat.Yuyu mengerutkan dahi.Segera dilastik kuat dahi abang sepupunya.Fakri menjauh sambil mengaduh.Bisa betul lastik Yuyu ni!

"Ingat aku burung ke?",dongkol Fakri geram.

Yuyu buat muka bodoh."Yang kau macam nak kiss aku tadi kenapa?Selamat tak kena tumbuk gigi tu",air fresh orange disedut selamba sambil mengerling ke arah Fakri.

Fakri menjulingkan mata."Hahahaa...perasan aje kau.Aku buat contohlah pandai!"

"So,takkan Furqan nak buat macam tu pulak kat aku?Ingat dia tu macam kau ke,suka amek kesempatan?",tanpa Yuyu sedar,dia terbela Furqan.Kata-katanya yang menembak Fakri segera disambut dengan sengihan nakal.Perghhh...ada bau-bau positif ni!

"Eh,kau ingat Zeq tu baik sangat ke kat asrama dulu ha?Kau tak tau perangai,tembelang sebenar dia lagi.Kau dengar,kau pengsan aku jamin!",Fakri cuba memprovok Furqan depan Yuyu.

Berkerut-kerut dahi Yuyu."So what?Tu dulu.Ni sekarang.Sehantu- hantu dia pun respect lagi kat aku.Daripada kau...taulah sepupu.Nak amek kesempatan pulak!Sepak karang!",mata hazel berkilaunya mencerlung tajam menusuk mata Fakri.

Fakri terkejut sampai tersedu.Segera dia meneguk kasar air fresh avocado sampai tinggal seinci saja.Bulat mata Yuyu melihat perangai pelik Fakri.Sejak bilalah Fakri jadi macam ni?Pelik bin hairan betullah!

Seketika Fakri ketawa terbahak-bahak.Serasa tempias si kawan menyembur-nyembur saja ke muka mulus Yuyu.Sakit jiwa betul Yuyu dengan Fakri.Boleh terjangkit dia dengan kegilaan Fakri hari ini.

"Kau dah kenapa?Cakap ajelah.Seriau aku tengok!Betul-betullah...orang gila kelas atasan.Sapelah bos kau ni?Ajar benda-benda mengarut aje..",tempelak Yuyu malas.

Dengar saja orang gila kelas atasan itu,Fakri jadi normal semula.Baru nak berang tetapi ditahannya.Dia tersenyum penuh lebar.

"Kau ada feeling kat Zeq eh?",soalnya direct.

Yuyu yang baru sedut air dengan bersemangat terus terbatuk-batuk kecil.

Kening Fakri terangkat.Hoh,bingo!

"Nak aku pinangkan tak?",dengan baik hatinya dia menghulurkan bantuan.

Yuyu membulatkan mata memandang Fakri."Hah!Jangan nak mengarut.Mamat tu langsung tiada dalam senarai calon pasangan hidup aku langsung!",katanya angkuh.Wajahnya dikawal seego mungkin.Aku suka dia?Oh,pleaseeeee....

"Pastu,kalau tak suka...kenapa sampai tercekik bila minum tadi?",saikonya.Yuyu mengangkat kening.

"Ada kaitan ke bro?"

"Adalah sebab!Ingat aku bodoh ke?"

Yuyu ketap bibir."OK.Drop this subject.Haaa,kenapa datang Bangi semata-mata nak jumpa aku?",kening dijongket.

Fakri mendengus."Aku nak warning kau...Kalau kau post benda-benda mengarut lagi dengan dia,siap kau!!Post benda-benda meluat bagai macam tu,get ready lah..Jangan sampai aku kahwinkan kau dengan Zeq terus.Nak sangat peluk-peluk sakan dengan lelaki,meh sini..Kahwin dengan Zeq.Peluk dia puas-puas.Post banyak-banyak kat Insta.Tak de orang nak larang..",dia mula melahar.

Yuyu mulai panas.Matanya mencerlung tajam ke arah Fakri."Hei...suka hatilah aku nak peluk dengan adik aku sendiri!Kau asal nak panas?Kecoh macam aku peluk lelaki ajnabi aje!Aku masih waraslah bab sentuh-sentuh,ikhtilat ni!Jangan nak tuduh aku yang bukan-bukan!",dia turut menyembur.Sakit hati apabila ditembak Fakri sebegitu.Bukan dia tak tahu pun lelaki yang dipeluk itu adalah Ameer,adik kandungnya sendiri.

"Haaa...macam aku tak tahu tujuan kau yang sebenarnya.Ubah penampilan Am supaya jadi matured.Gambar sakan dengan dia.Biar satu Insta tahu korang ni couple.Padahal adik-beradik.Macam sumbang mahram aje aku tengok.Geli siuuutt..Baik kau padam pos-pos tu!"

"Suka hati akulah.Insta aku juga..."

"Kau saja nak jealouskan Zeq kan?Kan?Kot ya pun nak jealouskan dia,bukan macam tu caranya.Sesetengah orang judge korang couple dan bahagia tengok korang..sesetengah pihak pula tak boleh terima.Kau ingat semua satu dunia suka ke tengok pos korang tu?Kalaulah dorang tau sape korang berdua mesti haru..Sumbang mahram.,blabla...Kau nak orang tuduh macam tu?"

Yuyu mendengus geram."Buat apa aku nak jealouskan mamat tu?Tak dak kerja lah.."

"Patah hati Zeq kalau dia nampak.Nanti dia fikir tu memang betul.Kau ada boyfriend lain sedangkan korang bercinta."

"Mana ada kami bercinta!Sorry sikit.Dah lama clash.Dia yang mulakan.Dia juga yang akhirkan.Dahlah!Stop cakap pasal dia",kendur suara Yuyu.Lemah.Ego terasa semakin menurun.Dia tidak mahu berbicara lanjut mengenai lelaki itu lagi.Semakin sesak dadanya apabila terfikir si dia.

"Tak boleh ke kalau korang start over again?",perlahan-lahan Fakri bertanya.

Yuyu tersentak.Dia mengerutkan dahi."Hah,nonsense!!Get back?Takkan!",kukuh saja jawapannya.Memang ada kebenaran disebalik tebakan Fakri itu.Dia memang sengaja mahu jealouskan Furqan.Dia mahu Furqan get away dari hidupnya.Dia tidak mahu terus-menerus menyimpan perasaan yang bukan-bukan dan berpura-pura terhadapnya.Atau lebih tepatnya,tidak mahu betul-betul jatuh cinta!Hal yang sangat menggerunkan baginya!

"Maksud aku...bukan get back balik..Hmm,let say..kahwin?Bina ikatan sah?",teragak-agak Fakri berkata.Lambat-lambat dia menentang mata Yuyu.Ternyata pandangan gadis itu redup membuatkannya tersentak.

Yuyu mendengus lembut.Dia mengurut-urut dahinya.Dia menoleh ke arah Fakri."Aku.........."

Fakri menjongket kening.

"..takut benda tu muncul..."

Fakri blurr."Benda apa?"

"...Cinta..."

Fakri tetap blurr.Seketika,matanya terbuntang luas.Oh man!Jangan cakap.....

"KAU BIAR BETUL?KEDAI BUKU?BORDERS?",soalnya tak percaya.Mata tak terkelip melihat Faqih yang sudah jadi lalat ke sana ke mari untuk mencari buku kesukaannya.Furqan jatuh rahang.What the!!Ulat buku rupanya si Faqih ni!!Gengster tahi lalat macam dia ni gila buku?!Lagi mahu pitam apabila Faqih merangkul erat buku pink bertajuk Hero Seorang Cinderella yang sangat famous sekarang.Adeiii...nak tergolek aku kat lantai Borders ni!Adakah patut...

"Aqiii....",panggilannya bagai angin lalu di telinga sang adik.Memang konfirm jadi pekak lah kan kalau dah jumpa buku.Lagak macam jumpa kekasih lama saja.Rasanya boleh kalah kot.Furqan menggeleng-geleng lembut.Terbayang-bayang Fakri yang berada di gelanggang ice-skating tengah syok sangat berpusing-pusing macam nak terbang ke langit sekarang.Dan dia...terpaksa jadi mangsa peneman Faqih ke situ apabila adiknya itu merengek-rengek macam budak hingusan depan kaunter ice-skating.Tak mahu ditinggalkan.Nanti tak de kawan lepak.Banyak cekadak dia!Sekarang ni...siapa tinggal siapa?,bebel Furqan dalam hati.

Dia mengerling sekilas ke arah Faqih yang tak jauh darinya.Bosan mula menyelubungi diri.Tetiba,dia ternampak Faqih bercakap dengan seorang gadis.Furqan mengecilkan retina mata.MAcam kenal.Eh?Matanya membulat.Budak kaca mata lah!Dia pun ulat buku ke?Haaa...berjodohlah dengan si Aqi tu...

Kelihatan mereka seperti bergaduh.Lambat-lambat Furqan mengintai dari satu ke satu rak buku yang lain.Dia cuba memasang telinga sambil membelek buku novel tah apa apalah tajuknya.Sempat dikutuk tajuk novel yang jadi mangsa 'acah-acah dibaca' itu.Tubuh bersandar ke rak buku.Acah khusyuk membaca padahal tengah menadah telinga mendengar drama on air sekarang.

"Cehh...buku tu tak best.Kau minat?",suara adiknya.

"Suka hatilah.Sibuk aje..",macam tak nak layan.

"Baik kau baca buku ni..Lagi syok!"

"Haiii dia ni...Pekerja baru kat sini eh?Boleh tak jangan cadangkan saya mana-mana buku?Saya taulah mana yang best mana yang tak best.Nak ajar saya pulak!Buku ni pilihan saya sebab saya kenal penulisnya.Jangan nak busybodylah..",marah sang gadis.Furqan terlepas ketawa.Hahahha...Aqi,macam ni ke nak ngorat gadis?Makin lari adalah.Fail betul!,kutuk Furqan sesedap hatinya.

"Eh budak ni kan!!Ciumkan kau buku ni supaya kau jatuh cinta baru tau!"

"Awak ni kenapa?Asyik nak cari gaduh aje dengan saya.Jumpa awak tak sah kalau tak buat saya naik darah!Dah lah...Pi blahh..."

"Beware of your words girl!Jangan sampai aku kiss baru tau nak senyap..",Faqih nampak geram.Furqan menggeleng kepala.Adalah yang nak kena jerut jap agi ni...

"Asal pulak saya yang kena senyap?Awak tu...asyik ganggu hidup saya aje..Dah lah..Rosak mood saya tengok awak ada depan mata..Di mana-mana mesti awak muncul..Sakit mata aje.."

Kedengaran bunyi tapak kaki berjalan.Furqan meletak buku kembali.

"BKC!Kejap.....",termati katanya apabila bertembung dengan Furqan yang baru masuk ke lorong ditempat dia berada.Furqan tersengih.

"Dah habis pilih buku belum?",soalnya.

Faqih menggigit bibir.Dia meletak kasar kembali buku yang menjadi pilihannya sebentar tadi."Dahlah..malas nak beli.Tak de mood!",dia mula merajuk sambil melolong keluar dari Borders.Furqan yang melihat sikap adiknya hanya tergelak saja.Merajuk sebab buku yang dia rekomenkan kepada budak kaca mata ditolak bulat-bulat?Aduhhh..Memanglah Aqi ni!Manja tahap nak kena sepak!

Baru nak melangkah menyusul Faqih,tetiba buku yang diletak semula oleh Faqih sebentar tadi dikerlingnya.Buku ditarik keluar.Tajuk buku dibaca.Move On dari Aiman Banna.Dia membaca sinopsis di belakang.Bulat matanya membacanya.Woh!!!!Faqih baca buku macam ni beb!Perghhh...tak sangka aku..Dah nak taubat rupanya budak ni!!Alhamdulillah patut aku ucap banyak-banyak ketika ini..

BARU NAK MENGUCAPKAN ALHAMDULILLAH sepanjang perjalanan balik,terus terbatal niat murninya itu.Diganti dengan Astaghfirullah al azim!!.Kemain racing lagi Faqih membawa kereta BMW milik ayah mereka macam nak putus nyawa!Dek kerana budak kaca mata itu,Furqan dan Fahmi jadi mangsa!Bertuah punya adik!Nak mati,mati sendiri!Jangan ajak abang-abang kau sekali!

PERTARUHAN CINTA bab 10




“YUYU,PERGI LAYAN CUSTOMER tu..”,arah rakan sekerja yang memandang Yuyu duduk bergoyang kaki bermain handphone.Yuyu terus menyelamkan handphone ke dalam poket baju kurung.Dia segera mendekati pelanggan yang dimaksudkan.


“Ya encik..boleh saya to…”,ucapannya tak habis apabila pelanggan tersebut mengangkat muka dan menoleh ke arahnya.

Orang itu pun agak tersentak memandangnya.Tag segera dicari.Kerja sini?

Furqan sedikit menggelebah.Dia mula berdebar sakan.Dia berdehem kecil.Yuyu yang semakin matang dan semakin menarik di sebelah tidak dipandang.Takut hati semakin terjatuh.

Astaghfirullah al azim..ucapnya berkali dalam hati.

“Saya nak cari saiz M untuk kurta turquoise ni..Ade tak?”,dia bertanya.Dada bergemuruh.Aish!Hati duduk diam-diamlah!Jangan ganggu tuan badan boleh tak?,marahnya pada diri sendiri.

Yuyu tersentak.Teringat akan jubah design online yang diberikan Furqan suatu ketika dahulu.Juga berwarna turquoise.Mamat ni minat turquoise ke?

“Yaaa..Rasanya ada.Jap eh..”,dia terus mengambil kurta itu dari tangan Furqan dan menunjukkannya ke kaunter.Rakannya segera memeriksa rak yang berisi baju kurta dengan susunan saiz dan warna sama.

Furqan menoleh sekilas kea rah Yuyu yang membelakanginya.Sejuk mata melihat Yuyu memakai tudung labuh instant dan baju kurung.Cuma yang kurangnya,Yuyu memang tidak istiqamah purdah.Hanya dalam sekolah saja kerana memang termaktub dalam peraturan bahawa pelajar perempuan wajib menutup muka.Dia tersenyum lirih.Tapi…melihat gambar Yuyu berpeluk sakan dengan seorang mamat dalam instagram hari tu,apa kes pulak?Dia menggigit bibir.Sakit hati mulai membakar diri.Mau rentung dia ditelan perasaan geram mendalam kalau tidak ditegur kembali oleh Yuyu.

“Err…ni saiz M…”,tegur Yuyu perlahan.Furqan menoleh ke arah yuyu bagai nak telan.Berdebar Yuyu melihat pandangan membunuh plus menggerunkan Furqan itu.

Furqan medengus geram sambil menarik kasar kurta itu dari tangan Yuyu.Tanpa menoleh kea rah Yuyu,dia menghampiri kaunter.Cepat saja dia membuat bayaran dan keluar dari situ.Yuyu termangu di situ.

Tersentap.Kasarnya Furqan.Tidak pernah Furqan berkasar seingatnya.Nak-nak lagi memandangnya dengan pandangan seram sebegitu.Furqan yang dahulu dikenali adalah seorang yang ceria,suka ketawa,suka masuk bakul angkat sendiri dan menghiburkan orang lain.Adakah Furqan telah berubah watak?Manakah perginya Furqan yang pernah dikenalinya suatu ketika dahulu?

“Hi,awak!Tunggu sape?Tunggu saya eh?”

Yuyu buat muka selenge.Perasan aje mamat ni.Dia memandang sekeliling.Semua sudah balik.Tinggal beberapa orang putera saja yang masih berada di asrama.Dalam hati Yuyu sudah membebel.Putera ni jugak yang menyapa mata aku.Tak de dah kot orang lain dalam asrama ni agaknya..

“Tunggu Fakri.Mana dia?”,ais saja suaranya.Furqan menyambut dengan ketawa.Ketawa provoke.

Geram melihat Yuyu yang comel berpurdah tu.Nak saja dia cabut purdah itu dan cubit-cubit pipi puteri itu sampai lebam.Cakap dengan dia tak pernah tak ais.Tak pernah tak keras.Ada masa-masa tertentu saja.Itu pun sebab nak pancing hati dia aje.Luar dari kawasan itu,memang haram dia berkata elok-elok!

“Abang sepupu awak tu tengah labur emas.Sat gi dia keluarlah..”,balasnya sambil mengangkat kopiah lalu diletak di belakang kepala.Rambut depan tiga inci dibiar terjuntai di dahi.

Yuyu mendiamkan diri.Habis topic nak bercakap.Sempat dia terpandang rambut Furqan yang panjang.Dalam hati dah kutuk semacam.Ceh,macam handsome sangat aje berambut panjang macam tu!

Furqan mengangkat kening sebelah apabila melihat kerlingan mata Yuyu.Dia tersenyum nakal sambil menarik-narik rambut depannya.

“Panjangkan?Nanti kalau saya ajak awak keluar,saya potonglah.BTW,awak taknak istiqamah ke?”,ramah betul dia membuka mulut nak perli orang.

Sepet mata Yuyu menoleh ke arahnya.Putera ni heh..Pandai betul baca fikiran orang!Furqan tersengih.Bingo!Dapat jugak menatap mata dia!

“Saya memang tak ada…”

“Zeq!!Kau tak balik lagi?”,Fakri menegur dari belakang sambil menghampiri mereka berdua.Furqan mendekati Fakri.

“Aku jaga awek aku sementara kau gi melabur tadi..”,balas Furqan selamba sambil ketawa.Fakri turut ketawa.Bahu Furqan ditumbuk perlahan.

“Acah aje.Padahal amek kesempatan dalam kesempitan!”

FURQAN TERUS MEMBREK MENGEJUT masuk ke laman rumah.Faqih yang sedang syok menyiram pokok-pokok hiasan tu pun terpotong stim berkhayalnya.Dia mendengus geram.Haihh…Ami ni kan!!Agak-agaklah kalau nak brek mengejutkan macam tu pun!!Nak tunjuk hero bukan kat rumah!!Rosak lama rumah karang!!Lari lebah nak sedut madu dari pokok-pokok aku tau!!

“Ami….”,baru nak menjerit jantan,tetiba matanya terbuntang.

“Eh,Zeq!!!!!!!”,dia berlari riang sambil menghalakan getah paip yang terpasang kuat ke arah Furqan.

Busshhhhhhhhh!!!!Habis lencun Furqan dibuatnya.

“Mohd Faqihuddin bin Mohd Fakruddin!!!!!!!”,tempik Furqan garang mengalahkan suara komando.Bergegar satu laman rumah dibuatnya.

Kalut Faqih melontar getah paip entah ke mana dan cepat-cepat menutup pili air.Dia tersengih takut ke arah Furqan yang sudah menjeling maut kepadanya.

“Sorry Zeq sorry.Aku terlampau excited tadi nampak kau depan mata.Ingat Kawasaki Rider mana tadi..Hehe..”,tipu Faqih macam bertih jagung.

Furqan mencerlungkan mata.”Kawasaki Rider kepala lutut kau!!”,berangnya.Dia terus merempuh pintu masuk rumah sampai terlanggar pintu grill.Bergegar pintu besi itu diikuti gemuruh Faqih.Dia mengurut dada.Haihh…kalau Zeq mengamuk,memang nyamuk pun takut nak inject dia!

 Furqan mendengus geram.Tulah kau!!Berapi sangat!Kan dah kena siram air deras tadi!Allah nak kau padam api dihati kau dengan siram air tadi!Padan muka basah kuyup!Dia mengejek dirinya sambil menghempas pintu bilik air.Air wudhuk diambil sampai tiga kali round.Siap dengan rukun sunat sekali.Hamek kau!Nak halau syaitan-api yang sedang bergelumang dalam rohaninya.

"MOMMY.. MOMMY...CANTIKKAN LUKISAN NANA?",soal anak buah sulungnya ketika dia keluar dari bilik.Hanya kertas lukisan saja yang menyapa pandangannya.Tubuh si kecil yang berusia 3 tahun sudah tenggelam di belakang.

"Nana lagi comel dari lukisan ni..",ucap Yuyu ikhlas.

Hanani yang kecil itu terus menurunkan kertas lukisannya.Sebaliknya,dia menatap hairan kata-kata pujian makciknya.

"Jadi,lukisan Nana tak cantiklah?",soalnya lurus.Lirih semacam.Cepat-cepat Yuyu mengusap kepala Nana.

"Nana comel sangat dalam lukisan ni..Ni,sape?Yang ada baby ni?Dan lelaki ni?",soal Yuyu penasaran apabila melihat betapa ramainya orang lidi di dalam lukisan keluarga itu. 

Nana tersenyum comel.Dia memeritahu satu persatu siapakah yang dilukisnya dengan telunjuk jari yang pendek dan gebu itu.

"Yang ni mommy .Ni daddy.Dan ni baby mommy.Kawan Nana..",bagitaunya riang.Yuyu tersentak.Kelu lidah.Baby mommy?Kawan Nana?

Tak semena-menanya wajahnya jadi merah.Malu apabila Nana berkata begitu.Sungguh naif dan tulus!

"Nana dah sunyi sangat tu...Fahamilah dia..",provok Ameer yang tetiba muncul entah dari mana.Yuyu segera memandang ke arahnya dengan mata yang sepet.Nana menyentuh lembut pipi Yuyu. 

"Mommy,Nana tak de kawan...",ucapnya lurus.Sedih saja mukanya.

Yuyu menoleh ke arahnya semula.Yuyu tersenyum sambil mengusap-usap rambut panjang dan lurus milik Nana.

"Kan ada Yazid tu....Mainlah dengan dia.."

"Mama kata kalau nak kawan,cakap kat Mommy.Mommy boleh bagi...",Nana seperti meminta.

Yuyu mati kata.Dia segera berpaling ke arah Ameer.Ameer menahan ketawa sambil pergi dari situ.Yuyu mendengus geram.Dia menoleh semula ke arah Nana.

"Nana nak kawan kan?Cuba tanya kat ayah.Ayah boleh bagi kalau Nana nak..",dia mengenakan Ameer.Ameer yang terdengar kata-kata Yuyu terus berjalan laju meninggalkan zon merbahaya itu.Namun,secepat itu juga Nana mula menghurungnya.

"Ayah..ayahhh....",panggilnya dengan suara comel namun tidak diendahkan Ameer.

Yuyu tersengih jahat ke arah Ameer.Padan muka!Asyik kenakan aku aje!

DIA BERJALAN LESU.LAMBAT-LAMBAT.SATU DEMI SATU.Sengaja dia parking agak jauh dari tempat kerja supaya dia dapat berfikir dengan tenang ketika berjalan.Berat kepalanya berfikir tentang kata-kata Ameer tempoh hari.Berat lagi fikiran apabila teringat Furqan yang datang bertandang ke butik Uswah beberapa hari lepas.Selamat dia tidak memberitahu Ameer tentang kedatangan Furqan.Kalau tidak mesti sudah riuh serumah.Ameer asyik rekomenkan kahwin kepadanya.Dan tak semenanya beberapa hari lepas itu,dia terjumpa semula pula dengan Furqan.Macam ada kesatuan takdir di situ.Tetapi,dia naik hairan kenapa Furqan boleh mengamuk tanpa ada angin,ribut taufan dalam kedai.Dan sadisnya,pergi tanpa mengucap selamat tinggal.Kot ya pun,tinggalkanlah nombor telefon kepadanya.Erk,Yuyu!Perlu ke?Dia menempelak dirinya.Tetiba,langkahnya terhenti.Fikiran mula melayang jauh berputar ke memori belakang.

"Aku tak naklah main-mainkan hati dia.Aku tak suka.Jadi aku tak boleh.Aku kalau tak suka,memang giler-giler tak suka.Tak boleh masuk..",hujah Yuyu pula.

"Yelah kalau tak suka kaw-kaw punya.Habis,macam mana kalau tetiba kau suka dia kaw-kaw pulak satu hari nanti?",sampuk Adlin.Dia merenung dalam mata Yuyu yang hazel itu.Sape-sape yang usha mata Yuyu,confirm rasa nak cabut aje mata Yuyu itu dari soket mata sebab menyinar sangat lagi-lagi apabila terkena sinaran matahari.Mungkin sebab tu kot Furqan senang nak detect Yuyu walaupun kiteorang berpurdah.Ada laser hazel memancar di situ.

Yuyu menjongket bahu."Well,kalau aku fall for Furqan satu hari nanti pun...itu lumrah,right?Being in love is not crime",jawabnya tanpa nada.

"But you said you really hate him then you love him are really crime,you know?",tukas Maisara laju.

"If you steal his heart then you abandon just like rubbish,it's more cruel and more crime",celah Adlin serius.

Yuyu buat muka tak hairan."Ok kalau korang cakap macam tu..Aku akan layan dia macam boy aku.Tapi ingat,only coz bet.Tak lebih dari itu..

"Maisara tutup kitab.Adlin mulai mengemas duduk."yakin ke tak lebih dari bet?",soalan mengejek dari Maisara.

"We'll see,Sara.We're looking forward for that,Yuyu..Jatuh atau tak?",cabar Adlin.Maisara angkat kening."Satu pesanan dari kami.Jangan nak poyou sangat..",senyum senget.


Yuyu terus tersentap.Darah tersirap ke muka.Sangat-sangat kena dengan dia.Dahulu,hatinya akik tahap tak lut dengan usikan Furqan.Dahulu,muka bosan,muka malas apabila buka topik pasal Furqan.Dahulu,perangai Furqan yang sentiasa menggodanya tidak memberi apa-apa kesan.Dahulu,apabila Furqan berada di hadapan mata,boleh lagi dia buat muka jujur 'aku-tak-suka'.Dahulu,apabila Furqan membuat kejutan buatnya,boleh lagi dia tayang muka buat-buat tak tahu.

Itu dahulu.

Itu perasaan dahulu kala.

Itu perasaan ketika dia berhati batu.

Itu ketika zaman sekolah.

Sekarang,lain.

Sekarang,bibit cinta mula menyubur.

Sekarang,hatinya mula terpaut.

Tanpa dia sedari.

Tanpa dia ketahui.

Tanpa dia panggil.

Cinta untuk si dia sudah wujud.Sedikit demi sedikit.

Yuyu terpana.Dia mulai menyentuh jantungnya yang mula berdegup laju apabila teringatkan si dia.Adakah ini yang dinamakan cinta?

Adakah aku sudah terkena sumpahan dek kata-kataku dahulu?

"Aku tak naklah main-mainkan hati dia.Aku tak suka.Jadi aku tak boleh.Aku kalau tak suka,memang giler-giler tak suka.Tak boleh masuk..",hujah Yuyu pula. "Yelah kalau tak suka kaw-kaw punya.Habis,macam mana kalau tetiba kau suka dia kaw-kaw pulak satu hari nanti?",sampuk Adlin.Dia merenung dalam mata Yuyu yang hazel itu.Sape-sape yang usha mata Yuyu,confirm rasa nak cabut aje mata Yuyu itu dari soket mata sebab menyinar sangat lagi-lagi apabila terkena sinaran matahari.Mungkin sebab tu kot Furqan senang nak detect Yuyu walaupun kiteorang berpurdah.Ada laser hazel memancar di situ. Yuyu menjongket bahu."Well,kalau aku fall for Furqan satu hari nanti pun...itu lumrah,right?Being in love is not crime",jawabnya tanpa nada. "But you said you really hate him then you love him are really crime,you know?",tukas Maisara laju. "If you steal his heart then you abandon just like rubbish,it's more cruel and more crime",celah Adlin serius. Yuyu buat muka tak hairan."Ok kalau korang cakap macam tu..Aku akan layan dia macam boy aku.Tapi ingat,only coz bet.Tak lebih dari itu.. "Maisara tutup kitab.Adlin mulai mengemas duduk."yakin ke tak lebih dari bet?",soalan mengejek dari Maisara. "We'll see,Sara.We're looking forward for that,Yuyu..Jatuh atau tak?",cabar Adlin.Maisara angkat kening."Satu pesanan dari kami.Jangan nak poyou sangat..",senyum senget.

Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_chea

PERTARUHAN CINTA bab 9



FAHMI BERJALAN LAMBAT KELUAR DARI BILIKNYA sambil menutup kuap dengan kekura tangan.Tekak terasa kering kerana sejak semalam tidak meminum air mineral sebelum tidur.Dia menuruni tangga satu per satu sambil fikiran masih mamai.

Tiba-tiba,dia terhidu sesuatu.Bau masakan yang sangat familiar di rongga hidungnya.Macam kenal..

Dia membulatkan mata.Jangan kata....oh tidak!!

Segera dia menuruni tangga.Fikiran mulai waras.Melihat saja Furqan yang sedang meletakkan mangkuk besar di atas meja,dia tersenyum panjang.

Dipeluk erat sang abang yang sangat dirindui.Furqan rasa tercekik pabila dipeluk lehernya.

“Dude,lama tak jumpa!!Aku rindu kau!!”,siap dicium lagi pipi Furqan.Segera ditonyoh muka Fahmi dengan buku limanya supaya menjauh dari mukanya.

“Eihh!!Sanalah!Geli aku.Aku tak rindu kau pun.Tepi..tepi..aku nak makan..Nak habis waktu dah ni..”,Furqan cepat melepaskan pelukan erat sang adik sambil menarik kerusi untuk duduk.Muka cemberut Fahmi tidak diendahkan.

Fahmi mencebik sambil turut duduk di meja makan berhadapan dengan Furqan.
“Bertuah punya abang tak rindu kat adik langsung!Dulu kau selalu kiss aku masa kecik.Sekarang,aku kiss kau tak boleh pulak?”

Furqan menjulingkan mata.”Masa kecik yalah.Muka babyface kau yang macam marshmallow tu buat aku geram.Ni sekarang dah lain macam.Dah besar dah pun.Jangan nak gedik dengan aku lagi.Siram kau karang dengan milo panas ni baru tau!”,Furqan memberi amaran sambil mengangkat sedikit cawan yang berisi milo panas.Fahmi buat muka tak hairan.

“Siramlah.Sampai meleleh pun tak pe.Asal kau bahagia.Eleh,ada aje sahabat yang cium pipi NAbi SAW..Nabi tak tolak pun”,bidas Fahmi sambil mencuit nasi goreng ikan bilis Furqan.

Segera dipukul kekura tangan Fahmi.Fahmi mencebik.

“Kedekut!”

“Bukan kedekut la bro.Kau ganggu aku nak sahur..Pi blahh lah.Baik kau pergi tahajud lagi bagus dari melalat kat sini”,halau Furqan dengan mulut penuh.

Fahmi buat bodoh.”Aku pun nak ikut sahur jugak.Nak puasa yang yuk bak kata Khai Bahar”,sengihnya.

“Kau puasa apa?”

“Puasa yang yuk!”,perli Furqan.Pantas dipukul lengannya.Berbisa.Mencerlung matanya memandang Fahmi.

“Kau jangan nak cari pasal.Kurus pahala aku karang..”,serius kata-kata Furqan.

Fahmi tersenyum.”Yelah..yelah…”,dia mengalah.Wajah jernih Furqan yang tengah melahap ditenung dalam.Dalam fikiran sudah meneka.Hari ni Isnin.Mesti dia puasa isnin khamis ni.Bibir tersenyum.Kagum dalam diam melihat perangai Furqan yang sentiasa istiqamah dalam berbuat perkara sunnah.Dari mula masuk tahfiz lagi abangnya sudah macam tu walaupun selalu jugak berbuat nakal di sekolah.Dulu,ada masa lapang,pasti mereka berdua melepak dan Furqan bercerita tentang perangai nakalnya tahap ya ampun di sekolah.Cuma dia yang tahu.Faqih tidak banyak tahu kerana jarang balik rumah.Adik bongsunya itu lebih suka melepak bersama rakan-rakan berbanding mereka berdua.Jadi,tidak banyak yang diketahuinya mengenai perangai dan kisah-kisah mereka.

“Apa yang kau dapat semasa kau di Mesir selama 6 tahun kau berada di sana?”,sudah macam wartawan tak bergaji bertanya soalan formal seperti itu.

“Dapat usha awek berburqah serba hitam kat sana..”,seloroh Furqan sambil mengunyah nasi dalam mulut.

Fahmi menumbuk muka Furqan.”Betul-betullah!Desperate sangat nak kahwin cakap aje.Nanti aku bagitau baba terus”,marahnya.Furqan tersengih.

“Betul apa aku kata?Sepanjang kat sana serba hitam aje kau Nampak.Dah macam Ninja Assassin pulak..”

“Alaaa…apa nak hairan?Dulu kat tahfiz kau pun macam tu.Lebih kurang ninja jugak..”,balasnya malas.

Furqan meneguk rakus air coway segelas besar.Dia mengakhiri dengan doa habis makan.Niat cepat-cepat dipasang sebelum azan Subuh.

Fahmi dipandang.”Ami,lepas subuh aku nak tido jap.Tolong kejut aku pukul 8 eh”,pinta Furqan sambil berdiri.Cepat saja dia menghilang dari dapur.Fahmi menggeleng perlahan.Still tak berubah.Tido lepas subuh memang jadi benda lazim buatnya.Tsk..tsk..Soalan aku?Jawab dalam mimpi dia ajelah…

YUYU KELUAR DARI BILIK SELEPAS mendengar bunyi.Dia menjenguk ruang tamu.Kelihatan Baby Yazid,adiknya yang baru berusia dua tahun menangis bagai nak pecah peti suara digendong oleh Ameer.Dibawa ke bilik air dan dibersihkan.Beberapa minit berlalu,dia pun keluar dengan tuala berbalut pada tubuh kecil Baby Yazid.
Diperhatikan saja gelagat Ameer yang meletakkan Yazid di toto atas lantai.Pampers dipakaikan.Sebelum itu ditabur bedak Johnsons Baby di badan dan di muka.Tampak begitu handal.Tanpa rasa kekok.Yuyu jadi kagum.

“Dah boleh jadi daddylah,Meer..”,komen Yuyu sambil tersengih.

Ameer menyerahkan Yazid kepada Yuyu.Yuyu menyambutnya.

“Ishhh..apa pulak aku?Kau lah..Kau tu dah ada calon.Tinggal suruh masuk line aje..”,bidas Ameer dengan senyuman nakal.

Yuyu menampar bahunya.”Merepek!Mana ada calon..”

“Alaaaa…hafizah macam kau ni berlambak tau orang masuk jarum.Kau aje yang tak tau.Mama citer kat aku dah berapa ramai yang Tanya tapi jawapan mama postpone lah,anak masih belajarlah blablabla…”,selar Ameer dengan usikan.

Yuyu ketawa.”Perghh..Alhamdulillah mama selamatkan anak dara kesayangan dia ni..”

“Nanti aku bagitau aje mama ada sorang mamat yang kau syok kat dia tu supaya cepat-cepat pinang kau.Tak der lah kau bosan duk pegang Baby Yazid aje..Betul tak?”,dia tersenyum nakal bersama kening yang dijungkit-jungkit.

Meremang bulu roma Yuyu.Dia menampar bahu Ameer.”Miang!!”

Ameer ketawa sakan.”Elehh..kau yang stalk mamat tu tak mianglah?Simpan dia dalam hati sucilah konon cinta tu sebab sorok dari orang?Cis,menyampah aku!Daripada berzina hati,baik nikah.Terus jadi zina halal..”

Berdesing telinga Yuyu mendengar tohmahan Ameer.”Sedap aje mulut kau kata aku stalk dia..Memfitnah itu lebih besar dan lebih keras dari membunuh tau.Jaga sikit lidah tu!”,marahnya.

Ameer mencebik.”Yelah..tapi betulkan kau syok kat dia?”

Yuyu terdiam.Dia memandang Yazid lalu main cak-cak dengannya.Terhibur si adik dek usikan kakaknya.

“Cakaplah..Kau masih syok kat dia kan?Jangan nak ego..Jujur dengan aku..”,pinta Ameer.Dia mengetap bibir dengan ketunggulan kakaknya.Lengan Yuyu dipegang.

“Kak….”

Yuyu tersentak.Dia segera menoleh ke arah Ameer.

“Biar aku pinang dia untuk kau..”

Yuyu tersenyum senget.”Desperate sangat ke nak halau aku dari rumah ni?”,sindirnya halus.Ameer tersentak.

“Bukan tu maksud aku.Aku Cuma tak suka tengok kau macam ni.Kalau dah suka tu,move on lah..”

Yuyu mengeluh berat.”Aku tak nak fikir pasal ni lagi Ameer.Tolong jangan cakap pasal kahwin-kahwin ni boleh tak?Aku tak nak beratkan fikiran aku dengan komitmen lah..”,tuturnya mendatar.

Bahunya dipegang.”Kau boleh sangat dah kahwin ni..Aku risau tengok fikiran kau yang duk mengelamun pasal dia..Baik kau kahwin kak..Hilang sikit beban aku tengok kau..”

Yuyu menentang tajam mata Ameer.”Jangan paksa aku,Meer.Aku dengan hal aku.Jangan ganggu.”

Ameer mengeluh kasar.”Kenapa kau tak nak pulak?”
 
“Aku..tak nak jatuh cinta…”

Ameer tersentak.
 
“Aku takut aku betul-betul jatuh cinta..”

Matanya tetap pada bebola mata hazel kakaknya.

“Pada dia yang aku betkan…”

Terkelu.Bet?

HABIS SATU TAMAN REKREASI DIROUND mereka berdua.Nampak saja kerusi batu tak jauh dari situ,Fahmi segera pecut.Furqan tersengih lelah.Dia membiarkan saja Fahmi meninggalkannya.Usai melabuh duduk,mereka berdua mengelap air peluh dengan tuala kecil yang berbalut di leher.

“Aktif lagi kau eh macam dulu”,puji Fahmi.

“Eh mestilah!Lagi-lagi nak kena jaga sixpec aku ni.Takut buncit..”,dia mengusap-usap perutnya.Fahmi mengerling sekilas lalu menumbuk kuat perut abangnya.Furqan mengaduh.

Dia menumbuk lengan Fahmi.”Woi!!Suka hati aje tumbuk aku..”

Fahmi menoleh ke arahnya.”Ala..fair and squarelah.Kau tumbuk lengan aku balik.By the way,ramai aje yang buncit lepas kahwin.”

“Tu sebab tak jaga..Kalau aku,wajib kot kena jaga!”,bidas Furqan.

“Asal pulak wajib?Termasuk dalam rukun Islam ke?”

“Taklah.Termaktub dalam Rukun Lepas Zeqra Kahwin”,selorohnya.Fahmi tertawa lepas.

“Acah aje kau ni.Entah-entah,omong kosong aje…”,provoke Fahmi sambil menyepetkan matanya.

Furqan tersenyum.”Jom bet.Kalau aku maintain,kau kena belanja aku alat gim.Tapi kalau aku tak,aku belanja kau hadiah yang sangat istimewa..”,meleret saja suaranya sambil tersengih penuh makna.

Fahmi menjungkit kening.”Apa benda istimewanya tu?Macam syok ajee…”,dia mula membayangkan sesuatu yang indah.Dapat tiket ke Manchester ke,makan di hotel sepuluh bintang ke..atau paling komand pun,main golf kat Royal Selangor Golf Club..

Furqan mendekatkan bibirnya di telinga Fahmi.Fahmi rela menadah walau kegelian.

“Aku belanja isteri…untuk kau..”,bisiknya.

Fahmi terus menolak Furqan sampai jatuh tergolek dari kerusi batu.Bergelak sakan Furqan selepas berjaya menyebut ayat keramat itu.Merah padam muka Fahmi dimain-mainkan abangnya.

“Sengal punya abang!Aku fikirlah dapat benda lain tadi!”,marah Fahmi.Segera dia berdiri dan meninggalkan Furqan yang masih ketawa terbahak-bahak dibelakang.Sakit hati apabila dirinya diinvolve dengan perempuan.Kaum yang sangat complicated itu memang sangat tidak pernah ingin difikirkannya.Buat sesak fikiran dan nafas saja.Dia lagi suka single tanpa suka perempuan.Simpan hati pun haram masuk dalam hatinya.Dia single dan not available.Disebabkan ketidaksukaan dia dengan kaum perempuan itulah mendapat usikan Furqan.Dan dia paling tidak suka apabila dikait,dikenen atau sebagainya dengan kaum itu.Kaum yang sangat sensitive baginya.Huh!Aku tau aku dilahirkan oleh kaum wanita..tapi kalau nak berfeeling terhadap kaum wanita walau sorang,oho sorry to say but I’m really disgusting about that!Kahwin,lagi lari topic dari dirinya yang sangat menjauhi satu benda yang sangat berat itu.Tapi Fahmi pun pelik.Kenapa?Dia sendiri tidak tahu dan tidak faham.Yang pasti,sekarang bukan dan belum masanya.

PERTARUHAN CINTA bab 11

YUYU SEGERA MENAMPAR PIPINYA.Apa yang aku merepek ni?Cinta?Aku suka dia?Ah,mengaruttt!!Kenapa aku nak suka dia?Kenapa nak berdebar sakan bil...

Hot Stuffs